سفرهای تحقیقاتی دکتر سوران کردستانی در خلال سی سال گذشته (از 1354 تا 1384 شمسی)

سفرهای تحقیقاتی خویش را به مناطق كردنشین ایران از آخرین سال دوره تحصیلات متوسطه‌ام یعنی از سال هزار و سیصد و پنجاه و چهار شمسی آغاز نمودم. در آن ایام در دبیرستان خوارزمی شماره 2 تهران به تحصیل در رشته طبیعی اشتغال داشتم. در آن سال؛ مجوز انتشار نشریه دیواری دبیرستان به من داده شده بود. از طریق همین نشریه بود كه با یكی از شاگردان همكلاسیم آشنا شدم و با معرفی او به دفتر مجله فضا در خیابان پل چوبی تهران دعوت گردیدم. این مجله در آن زمان محل تجمع دوستداران علم و فلسفه و شعر و ادبیات بود و روزهای پنج شنبه هر هفته از مرحوم پروفسور محسن هشترودی دعوت به عمل می آمد و ایشان در جلسات هفتگی دفتر این مجله شركت می نمودند و به پرسشهآی مدعوین كه اكثرا دانشجو و دانش آمور سال آخر دبیرستان بودند؛ پاسخ می فرمودند.

بدینسان؛ من نیز در آن جلسات شركت می جستم و از همین طریق رفته رفته با جهان علم و فلسفه و فرهنگ و ادبیات آشنایی بیشتری پیدا می كردم. این جلسات و بخصوص شخصیت علمی و فرهنگی پروفسور هشترودی وروحیه پرسشگری و حقیقت‌جویی دیگر افراد شركت كننده در آن جلسات؛ در روح و روان من اثر عمیقی بجای گذاشت و این انگیزه و نیز انگیزه‌های درونی خودم و همچنین شرایط علمی و فرهنگی خانواده مادریم؛ همه و همه باعث گردید كه من از همان اوان جوانیم راه تحقیق و پژوهش را در پیش گیرم و آن را به عنوان مسیر زندگیم برگزینم.

پس از انقلاب؛ با تعطیل شدن دانشگاه و با اغتنام فرصت از نیروی جوانی و شور و شوق و شیدایی؛ مسافرتهای خویش را به روستاها و شهرهای مختلف كردستان ایران سرعت بخشیدم و فارغ از هرگونه درگیری و نزاع و جنگ و جدال منطقه؛ صرفا به كار تحقیقاتی ـ فرهنگی خویش پرداختم و هم اینك نیز معتقدم كهِ در انتخاب راهم كه همانا خدمتگزاری فرهنگ است؛ اشتباه نكرده‌ام و تاكید می كنم كه قوم و ملتی كه به گذشته خویش واقف نباشد و عیوب و كمبودها و ناتوانیهای خویش را نشناسد؛ هرگز توانایی روشن نگآه داشتن چراغ راه زندگی حال و آینده خود را نخواهد داشت..

به هرحال؛ سفرهای مستمرم به مناطق گوناگون كردستان به بار نشست و ثمرات فراوانی برای راه من و كارهایم در بر داشت. در خلال همین سفرها بود كه با گویشها و لهجات مختلف زبان كردی؛ با آداب و رسوم كردان؛ با غمها و شادیها و دردها و رنجها و امیدها و آرزوهای مردم سرزمین عزیزم آشنا شدم و تصمیم گرفتم كه در حد امكان و حتی بیشتر از آن؛ به ثبت و ضبط هویت فرهنگی مردمم مبادرت ورزم. به دیگر سخن؛ تاریخ شفاهی و ادبیات فولكلوری كردی را در دانشگاه پهناور سرزمین باستانی كردستان آموختم و اساتید من در این راه همانا زنان ومردان عاقل و روشن روان و پرتجربه و كهنسال روستاهِا و شهرهای كردستان بوده‌اند و البته آنچه در خلال این سالها از آن والاگهران آموخته‌ام؛ همه را بی كم وكاست به نوباوگان و نوجوانان و جوانان نسل كنونی بر می گردانم و این سامان دراز دامن فرهنگی را به ایشان می سپارم تا آنان نیز چنین كنند و به نسلهای آینده بسپارند ..

محدوده سفرهای پژوهشی

استان كردستان (سنندج؛ سقز؛ بانه؛ مریوان؛ قروه؛ بیجار؛ كامیاران؛ دهگلان؛ دیواندره).
استان آذربایجان غربی (مِهاباد؛ بوكان؛ سردشت؛ اشنویه؛ پیرانشهر؛‌ نقده؛ محمدیار؛ میاندوآب؛ ماكو؛ سلماس).
استان كرمانشاه (كرمانشاه؛ صحنه؛ كنگاور؛ قصرشیرین؛ پاوه؛ روانسر).
استان آذربایجان شرقی (تبریز؛ اهر؛ مشكین شهر؛ مرند؛‌ كلیبر؛ مراغه؛ سراب).
استان اردبیل‌ (اردبیل؛ نمین؛ دشت مغان؛ عنبران؛ خلخال).
استان گیلان (رشت؛ صومعه سرا؛ آستارا؛ هشتپر طوالش؛ بندر انزلی).
استان كرمان (كرمان؛ شهداد).
استان یزد (یزد؛ میبد).
استان سیستان و بلوچستان.
استان هرمزگان (بندر عباس).
تهران بزرگ.
استان مازندران (ساری؛ كیاسر؛ رامسر).

فهرست سفرهای پژوهشی به تفكیك موضوع سفر

سفر به سقز/ سال 1359 شمسی/ به منظور دیدار با مرحوم حاج محمد رحیم كاریز‌ه‌ای شكسته‌بند ومطلع در زمینه طب سنتی كردستان؛ نوار مصاحبه موجود است.
سفر به روستای (مارنج) و (موژژ) و (رمشت) و (شیخ رش) و (گردمیران) و (پیر مقداد) از توابع سنندج / تحقیق درباه زیارتگاهها و مساجد عبداللهی و آداب و رسوم و زبان مردم این روستاها.
سفر به روستای (كاكوزكریا) / تحقیق درباره مشایخ كاكو زكریا وآداب و رسوم مردم این روستا.
سفر به روستای (نوره) از توابع سندج/ تحقیق درباه ساختمان و مقبره مرحوم آیت الله مردوخ (رحمه الله علیه).
سفر به روستاهای (كیلانه) و (كه‌ره‌سی) و(توریور) و (كانی مشكان) از توابع سنندج/ تحقیق درباره زیارتگاهها و گیاهان دارویی و غذاهای سنتی وآداب و رسوم و زبان مردم این روستاها.
سفر به روستای (تخته) از توابع سنندج/ تحقیق درباره مشایخ تختوی و آداب ورسوم و زبان مردم این روستا.
سفر به روستای (سروپیری) در حوالی اورامان تخت از توابع مریوان/ تحقیق درباره صیدی اورامانی و زبان وفرهنگ مردم این روستا.
سفر به روستای (مولاناباد) از توابع سقز/ تابستان سال 1371 شمسی/ تحقیق درباره مشایخ مولاناباد و به ویژه مرحوم شیخ حسن مولانابادی و نیز مسجد قدیمی این روستا و قرآن موسوم به قرآن شیخ حسن مولاناباد (قرآنی كه توسط او تحریر گشته است).
سفر به هشتپر طوالش و اسالم و ییلاقات اسالم و ارده/ تحقیق درباره مردم این مناطق و به ویژه درباره مرحوم شیخ كامل نقشبندی. در این سفر میهمان جناب آقای جمال آقا نقشبندی فرزند برومند و شایسته مرحوم شیخ كامل بوده‌ام و ایشان در این سفر یاور و میزبان من بود‌‌ه‌اند.

سفر به مناطق تات‌نشین آذربایجان شرقی/ سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره زبان تاتی و خویشاوندی آن با زبان كردی.

سفر به روستای صعب المسیر و العبور (كرینگان) در ارتفاعات ارسباران/ سال 1370 شمسیی/ تحقیق درباره زبان تاتی.
سفر به روستای تات نشین (گلین قیه)‌ از توابع آذربایجان شرقی/ سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره زبان تاتی.
سفر به روستاهای (عنبران) علیا وسفلی از توابع بخش نمین استان اردبیل/ سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره مردم اهل سنت آن روستا و زبارتگاههای آن/ در این سفر میهمان جناب مستطاب حضرت شیخ ثابت شفیعی عنبرانی امام جمعه عنیران بود‌ه‌ام.
سفر بهِ روستای (بزلانه) از توابع سنندج/ سال 1359 شمسی/ تحقیق درباره گویش بزلانه‌ای از كویشهای كهن زبان كردی.
سفر به روستای (باینچو) از توابع شهرستان سنندج/ سال 1371 شمسی/ تحقیق درباره مشایخ باینچو و شیخ احمد باینچو و نیز شجره‌نامه سادات باینچو و همچنین زبان و آداب و رسوم مردم این روستا.
سفر به تهران در تابستان سال 1371 شمسی/ دیدار با مرحوم استاد سید ابراهیم ستوده كردستانی در منزل ایشان/ تحقیق درباره مشایخ باینچو و اسناد خاندان ستوده و مذاكره با آن مرحوم پیرامون زبان و ادبیات كردی.
سفر به روستای (بیساران) از توابع شهرستان سنندج/ تحقیق درباره مردمشناسی و زبان و فرهنگ و مشایخ مدفون در این روستا.
سفر به منطقه اورامان لهون و شهر پاوه/ تحقیق درباره مسجد عبداللهی این شهر و سادات پاوه و خانقاه و نیز زبان و آداب و رسوم مردم این مناطق.
سفر به اورامان تخت از توابع مریوان/ تحقیق درباره پیرشهریار اورامی و پیران مدفون در این روستا و جشن پیرشهریار و زبان و فرهنگ مردم این روستای كهن واقع در ارتفاعات صعب العبور اورامان.
سفر به روستای (هجیج) از توابع اورامان / تحقیق درباره كوسه هجیج و زبان وفرهنگ مردم این روستا.
سفر به نقده / تحقیق درباره آثار باستانی روستای حسنلو.
سفر به نقده/ سال 1365 شمسی/ به منظور دیدار با مرحوم خاله‌مین برزنجی شاعر كرد.
سفر به محمدیار و نقده واشنویه و ملكان و بناب و قباكندی وامیرآباد مهاباد و بوكان و میاندوآب/ دی ماه 1371 شمسی/ تحقیق درباه بازارهای سنتی هفتگی این مناطق.
سفر به اهر و پارس آباد مغان و مشكین شهر و مراغه و اردبیل و سراب و مرند/ خرداد 1372 شمسی/ تحقیق درباره صنایع و هنرهای دستی این مناطق.
سفر به روستای (قلعه عبدالملكی) از توابع قروه در استان كردستان/ شهریور 1372 شمسی/ تحقیق درباره گویش كهن كردی و آداب و رسوم مردم این روستا. در این سفر جناب آقای اسماعیل مجیدی همراه و راهنمای من بود‌‌ه‌اند.
سفر به روستای (قه‌لاجی) از توابع مریوان/ تایستان 1373 شمسی/ به منظور دیدار با استاد هادی تویله‌ای بافنده كلاش (كفش سنتی كردستان) و نیز درباره طبیعت و جغرافیای این روستا و روستاهای اطراف آن.
سفر به روستای (اندر/ هه‌نه‌ر) از توابع شهرستان سنندج/ تایستان 1373 شمسی/ تحقیق درباره سنگ موسوم به (كوچك پاله‌وان) و افسانه ( پاله‌وانه‌كه‌ی هه‌نه‌ر).
سفر به روستاهای (برهان) و (شرفكند) از توابع شهرستان مهاباد/ تابستان 1374/ به منظور تحقیق و تولید یك مستند تلویزیونی برای صدا و سیمای مركز مهاباد درباره مرحوم شیخ یوسف شمس برهان (قدس سره).
سفر به روستای (زاغه‌/ زاخه) از توابع سنندج/ پاییز 1374 شمسی/ تحقیق درباره نسخه قدیمی قرآن موسوم به (خلیف رش). در این سفر جناب آقای سید اسعد شهیدی یاور و راهنمای من بود‌ه‌اند.
سفر به روستای (ترجان) در حوالی بوكان از توابع سقز/ تابستان سال 1374 شمسی/ تحقیق درباره مرحوم ملا علی تر قزلجی و مرحوم حاج باباشیخ جمیان و مسجد ترجان/ تهیه فیلم مستندی در همین زمینه برای شبكه دو سراسری صدا و سیما به سفارش مركز مهاباد.
سفر به روستای (نگل) از توابع بخش كلاترزان شهرستان سنندج/ تایستان سال 1374 شمسی/ تحقیق درباره قرآن قدیمی نگل و تهیه فیلم مستندی در همین زمینه.
سفر بهِ روستای اورامان تخت/ تابستان 1374 شمسی/ تحقیق درباره پیر شهریار اورامان و تهیه فیلم مستندی در همین زمینه.
سفر به روستای (كانی گویز) از توابع سردشت/ سال 1374 شمسی/ تحقیق درباره چشمه آب معدنی این روستا.
سفر به سلماس و ماكو و آق قشلاق در شمال استان آذربایجان غربی/ تابستان 1375 شمسی/ تحقیق درباره عشایر چادرنشین این مناطق و تهیه فیلم مستندی در همین زمینه.
سفر به روستای (میرآباد) از توابع سردشت/ سال 1375 شمسی/ تحقیق در زمینه چشمه آب معدنی این روستا و خواص آن.
سفر به روستای میرآباد از توابع سردشت/ سال 1377 شمسی/ تحقیق درباره زندگی مرحوم ملا خلیل گورومر و قیام او و تهیه فیلم مستندی در همین زمینه.
سفر به مهاباد/ تابستان 1376 شمسی/ تحقیق درباره جمهوری سال 1946 كردستان و مرحوم قاضی محمد و انجمن ژ. ك/ دیدار با مرحوم مناف كریمی در چندین جلسه و مصاحبه با وی در همین زمینه‌.
سفر به مهاباد/ تابستان 1376 شمسی/ تحقیق درباره زندگی مرحوم قاضی محمد و دیدار و مصاحبه با آقای رحمن قاضی و آقای مصطفی قاضی و آقای فتاح سیف قاضی و مرحوم آقای سعید همایون و بانو منیزه قاضی.
سفر به اشنویه/ زمستان سال 1376 شمسی/ تحقیق درباره زندگی و آثار مرحوم ملا علی اشنوی و انحام مصاحبه با ملا ابراهیم شیخانی و ملا حسین شیخانی و تهیه فیلم مستندی درباره قرآن تحریر شده بخط مرحوم ملا علی اشنوی.
سفر بِه روستای كهنه قلغه (كونه قه‌لا) از توابع اشنویه/ تابستان سال 1376 شمسی/ تحقیق درباره آداب و رسوم مردم این روستا و به ویژه شیوه پختن نان سنتی موسوم به (كه‌لانه) و نیز دیدار با مردی كه با سه زن عقدی در یك خانه زندگی می كرد. در این سفر بانو صفیه جانفشان و خانواده ایشان یاور و همراهم بودند.
سفر به روستای (پسوه) از توابع پیرانشهر/ سال 1376 شمسی/ تحقیق درباره مدرسه علوم دینی پسوه و دیدار با جناب ملا سید نورالدین مدرس این مسجد و مدرسه؛ و نیز بیتوته در آنجا و تهیه فیلم مستندی از زندگی طلاب علوم دینی و تحصیل و جشن فارغ التحصیلی ایشان.
سفر به روستای (سینگان) از توابع اشنویه و دیدار از قلعه قدیمی سینگان/ سال 1376 شمسی/ تحقیق درباره عشیره كرد زرزا و تاریخ قلعه سینگان و آداب و رسوم مردم این روستا و ابیات فولكلوری كردی/ در این سفر میهمان جناب محمد امین آقای زرزا بود‌ه‌ام.
سفر به روستای (قوزلو) علیا و سفلی از توابع سردشت/ اردیبهشت سال 1377 شمسی/ تحقیق درباره آداب و رسوم و زندگی مردم این روستا و نواحی مجاور آن.
سفر به پیرانشهر و روستاهای (شیناوی) و(ده‌لاوان) و (گرتك سپیان) و (كه‌وپه‌ر) و (تركه‌ش) و (هه‌نگه‌وی) و (میرآباد)/ اردیبهشت ماه سال 1377 شمسی/ تحقیق درباره زندگی و زبان و فولكلور عشایر پیران ومامش و منگور و نیز احوال و آثار حمزه آقای منگور/ تهیه فیلم مستندی در همین زمینه/ در این سفر میهمان جناب آقای عزیز آقای منگور كردستانی و جناب آقای محمد امین آقای شیناوی و آقایان امیر عشایری بوده‌ام. یاور وهمراه من در این سفرها جناب آقای عزیز آقای بیركانی بوده است.
سفر به شهر بانه و روستاهای (شوی) و (سیدلو)/ بهار 1377 شمسی/ تحقیق درباره صنایع و هنرهای قدیمی این منطقه و طب سنتی و آداب و رسوم مردم این مناطق/ تهیه فیلم مستندی در همین زمینه و نیز مصاحبه با شیخ محمد تفنگساز و ملا محمد دعانویس و حاجیه زینت حكیمه سنتی و همچنین درباره مسجد قدیمی و زیبای شوی.
سفر به روستای (بیوران سفلی) از توابع سردشت/ تابستان سال 1377 شمسی/ تحقیق درباره زندگی باربران مرزی و اهالی روستاهای مرزنشین سردشت و تهیه فیلم مستندی در همین زمینه.
سفر به روستای (پیرخضران) از توابع بخش كوماسی شهرستان مریوان/ تابستان سال 1377 شمسی/ تحقیق درباره زندگی و احوال و آثار حضرت پیر خضر شاهو (قدس سره) و سادات پیرخضران و زندگی مردم این روستا و نیز تهیه فیلم مستندی در همین زمینه.
سفر به روستای صلوات آباد از توابع سنندج/ بهار سال 1377 شمسی/ تحقیق درباره زندگی و احوال و آثار مرحوم بابا سید ابراهیم صلوات آبادی و خاندان وی و به ویژه مرحوم سید علی اصغر كردستانی و نیز تهیه فیلم مستندی در همین زمینه/ در این سفر جناب آقای سید محی الدین بابا شهابی و سید ناصر بابا شهابی یاور و راهنمای من بوده‌اند.
سفر به سنندج / بهار سال 1377 شمسی/ دیدار و مصاحبه با حاج سید محمد ناصر ابراهیمی صلوات آبادی و تحقیق درباره نعلین منسوب به حضرت رسول اكرم (ص).
سفر به روستای شهریكند از توابع بوكان/ تابستان سال 1377 شمسی/ تحقیق درباره گیاهان دارویی این روستا و روستاهای اطراف آن.
سفر به روستای ترجان/ تابستان سال 1377 شمسی/ تحقیق درباره اموات مدفون در زبارتگاه این روستا؛ و نیز قرائت فاتحه بر مزار مولانا علی قزلجی و حاج بابا شیخ سیادت جمیان و انشاء متنی جهت نقر بر سنگ قبر مشار الیهم بنا به درخواست آقای سید مصطفی سیادت فرزند مرحوم حاج بابا شیخ.
سفر به چالدران/ تحقیق درباره زندگی مردم این منطقه.
سفر به روستای رسول آباد از توابع میاندوآب/ تحقیق درباره زندگی مردم این روستا.
سفر به روستای تخت سلیمان/ بازدید از آثار باستانی تخت سلیمان و تحقیق در همین زمینه.
سفر به روستای (نشور) از توابع سنندج/ تحقیق درباره زندگی مردم این روستا.
سفر به دیواندره/ تحقیق درباره زندگی مردم این شهر و نیز ملاقات با مرحوم سید محمد صفایی و انجام مصاحبه با وی در زمینه موسیقی فولكلوری كردی.
سفر به روستاهای (بورید‌ر) و (چشمیدر) از توابع سنندج/ تحقیق درباره زندگی مردم این روستاها و نیز گیاهان دارویی آن نواجی.
سفر به روستای (له‌نگه‌ریز) از توابع سنندج / تحقیق درباره زندگی و آداب و رسوم مردم این روستا و نیز گیاهان دارویی آن حوالی.
سفر به روستای (حسن‌آباد) از توابع سنندج/ تحقیق درباره طبیعت و كشاورزی این منطقه و به ویژه برنج كاری سنتی در این منطقه.
سفر به روستای (سهولان) از توابع شهرستان مهاباد/ خرداد ماه سال 1374 شمسی/ تحقیق درباره غار دیدنی این روستا و مسیر حركت ژاك دو مرگان فرانسوی برای كشف و گزارش این غار و غار مجاور آن موسوم به (كونه كوتر).
سفر به روستای (قجی‌آباد) از توابع مهاباد/ تحقیق دربارَه بازارهای سنتی مكریان و مصاحبه با مرحوم كاك سلطان خلوكه قجی آبادی و مرحوم كاك خضر زینال در همین زمینه. در این سفر میهمان كاك سلطان خلوكه بوده‌ام و یاور و همراه من مرحوم كاك احمد اسماعیل پوری كیكابادی بوده است.
سفر به روستای (قباكندی) از توابع میاندوآب/ تحقیق درباره بازار سنتی كهن این روستا.
سفر به روستای (نجف تراكمه) از توابع آذربایجان شرفی/ در سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره فرش سنتی موسوم به (ورنی).
سفر به روستاهای (شال) و (اسكستان) از توابع امام شهر آذربایجان شرقی/ تحقیق درباره زبان تاتی.
سفر به (ماسوله) از توابع رشت/ سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره زندگی میزرا كوچك خان جنگلی.
سفر به روستای (تالاو/ تلخاب) از توابع مهاباد/ تحقیق درباره كتیبه باستانی این روستا.
سفر به روستای (سورین) از توابع بانه/ سال 1358 شمسی/ تحقیق درباره زندگی مردم این روستا.
سفر به روستای (بیكوس) از توابع پیرانشهر/ سال 1367 شمسی/ تحقیق درباره زندگی و آداب و رسوم مردم این روستا/ در این سفر مرحوم كاك احمد اسماعیل پوری یاور و راهنمای من بوده است.
سفر به روستای (شلماش) از توابع سردشت/ تحقیق درباره طبیعت و جاذبه‌هآی طبیعی این روستا و به ویژهِ آبشار معروف شلماش.
سفر به روستای ( ده شمس) از توابع اشنویه/ تحقیق درباره زندگی و آداب ورسوم مردم این روستا.
سفر به روستاهای (آرندان) و (زندان) و (كانی‌مشكان) و (كه‌ره‌سی) از توابع سنندج/ تحقیق درباره زندگی و اعتقادات مردم این نواحی و نیز گیاهان دارویی آنجا.
سفر به روستای (شیخ رش) و (نایسر) از توابع سنندج/ تحقیق درباره زندگی و اعتقادات مردم این روستاها.
سفر به روستاهای (كلاتی) و (كاشتر) از توابع كامیاران/ تحقیق درباره مشایخ مردوخی و نیز زندگی و اعتقادات مردم این روستاها.
سفر به روستای (حاجی خوش) از توابع مهاباد/ تحقیق درباره زندگی و اعتقادات و آداب و رسوم مردم این روستا.
سفر به روستای (ره‌به‌ت) از توابع سردشت/ تحقیق درباره زندگی و آداب و رسوم و اعتقادات مردم این روستا.
سفر به روستای (كه‌س نزان) از توابع سقز/ تحقیق درباره مسجد قدیمی این روستا و چشمه مقدس آن/ در این سفر جناب آقای مهندس بهروز طاهری یاور و راهنمای من بوده است.
سفر به روستای (چومان) از توابع بانه/ تحقیق درباره گیاهان دارویی این منطقه و نیز زندگی و اعتقادات مردم این روستا و نواحی مجاور آن.
سفر به شهر مرند و بخش زنوز/ تابستان سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره صنعت فرش بافی و سرامیك سازی این شهر.
سفر به مراغه/ سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره صنعت صابون سازی سنتی این شهر.
سفر به كوره‌خانه آجرپزی نهند در آذربایجان شرقی/ سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره زندگی كارگران كرد این كوره‌خانه.
سفر به اردبیل و مسكین شهر/ سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره كوچ ایل شاهسون ومسیر كوچ آنها و نیز هنرهای دستی و زندگی مردم كوچرو این مناطق.
سفر به ساری و كیاسر و (پول)/ سال 1359 شمسی/ تحقیق درباره كردان مهاجر به آن نواحی.
سفر به آستارا و آصلاندوز/ سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره زندگی و مردم این ناحیه.
سفر به هشتپر طوالش/ سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره زندگی و اعتقادات مردم آن نواحی.
سفر به دشت مغان/ سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره عشایر كوچرو و طبیعت و گیاهان دارویی آن سامان.
سفر به كرمان و شهداد/ تحقیق درباره كویر و مشاركت در اولین همایش كویر لوت.
سفر به یزد و میبد و (چك چك)/ تحقیق درباره زندگی زرتشتیان آن نواحی و بازدید از آتشكده بزرگ یزد و روستای چك چك در نزدیگی یزد و نیز مشاركت در همایش بین المللی محرم.
سفر به شیراز/ سال 1358 شمسی/ بازدید از حافظیه و سعدیه و تحقیق درباره زندگی مردم آن نواحی.
سفر به كرمان و ماهان و كوهبنان/ سال 1362 شمسی/ تحقیق درباره شاه نعمت الله ولی و زندگی و اعتقادات مردم آن نواحی.
سفر به اردبیل/ مشاركت در نخستین همایش توسَعه استان اردبیل و نیز تحقیق درباره آبهای معدنی آن ناحیه.
سفر به تبریز/ مشاركت در نخستین همایش مشروطیت و باردید از خانه مشروطیت و موزه تبریز و اداره میراث فرهنگی تبریز.
سفر به تبریز/ سال 1370 شمسی/ تحقیق درباره فرش تبریز و مصاحبه با اساتید فرشبافی آن سامان.
سفر به بندر عباس/ سال 1381 ِشمسی/ تحقیق درباره زندگی مردم آن سامان.
سفر به چابهار/ سال 1380 شمسی/ تحقیق درباره زندگی و اعتقادات مردم آن ناحیه.
سفر به منطقهِ لیلاخ و اسفندآباد از توابع شهرستان سنندج/ تحقیق درباره زندگی و اعتقادات مردم این ناحیه.
سفر به روستاهای (نیِِِِه‌ر) و (محراب) از توابع سنندج/ تحقیق درباره زبان و اعتقادات مردم این روستاها.
سفر به روستای (بند) و (راژان) در حومه ارومیه/ تحقیق درباره زندگی و اعتقادات مردم این روستا.
سفر به قصر شیرین/ سال 1354 شمسی/ تحقیق درباره زندگی و اعتقادات مردم آن شهر.
سفر به روانسر/ سال 1363 شمسی/ تحقیق درباره زندگی و اعتقادات مردم این ناحیه و نیز درباره شخص موسوم به (ویس القرن) مدفون در ارتفاعات نزدیك روانسر.
سفر به كنگاور و صحنه و كرمانشاه/ تحقیق درباره آثار باستانی آن نواحی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − چهارده =