نخستین یادمان مردمی حلبچه در منطقه کردستان

نخستین یادمان و همایش حلبچه در دانشگاه ارومیه و دانشگاه کردستان کاری از دکتر سوران کردستانی

نخستین یادمان فاجعه حلبجه در دانشگاه ارومیه

نخستین یادواره فاجعه حلبجه در کردستان ایران به پیشنهاد وبا طراحی و اهتمام دکتر سوران کردستانی در سال 1371 شمسی در دانشگاه ارومیه و یکسال بعد در دانشگاه کردستان برگزار گردید.

اما تفصیل آن دو رویداد از این قرار است که در سال 1370 شمسی از سوی خدمتگزار فرهنگ و ادبیات کرد ـ سوران کردستانی ـ پیشنهادی مبنی بر درخواست مجوز برگزاری یادمان حلبجه به سرپرست انتشارات صلاح الدین ایوبی درارومیه ارایه گردید. متعاقب این پیشنهاد؛ خناسان و حاسدان و منفی‌بافان و کژاندیشان کما فی السابق شروع کردند به سنگ‌اندازی و سمپاشی و کارشکنی که هر طور شده این کار تحقق پیدا نکند. در صورتی که فاجعه به وقوع پیوسته بزرگتر از آن بود که به بتوان به دم فرو بستن و سکوت قناعت نمود؛ و لذا ضروری بود که فی الفورابعاد مختلف این ضایعه دهشتناک و دلخراش که درواقع بزرگترین تراژدی قرن ما محسوب می گردد به جهانیان و خاصه مردم کردستان نشان داده می شد.

بدینسان سوران کردستانی به عنوان خدمتگزاری کمینه در این عرصه بر خویش واجب دانست که فریاد اعتراض خویش را به عنوان نویسنده‌‌ای خدمتگزار به گوش همگان برساند و دیگر جوانان کرد را نیز به میدان همکوشی و همدلی و همراهی فرا خواند.

به هر حال با زحمات فراوان و کوششهای شبانه روزی و با استمداد از جوانان کرد شرکت کننده در اولین دوره کلاسهای آموزش زبان کردی که در همان ایام از سوی سوران کردستانی در ارومیه راه اندازی شده بود؛ ستاد برگزاری نخستین یادمان حه‌له‌بجه به صورت تشکلی خودجوش تشکیل گردید و برنامه‌ها ترتیب داده شد و در همین راستا؛ از گروه سرود جوانان کرد عراقی مقیم اشنویه که در آن زمان از سوی جوانی بسیار دلسوز به نام کاک بدرالدین اسقیلی سرپرستی می شد؛ جهت شرکت در مراسم دعوت به عمل آمد. نیز میهمانانی از دیگر شهرهای کردستان از جمله مهاباد و اشنویه و سقز و سنندج و نقده و بوکان به مراسم دعوت گردیدند.

در نخستین مراسم یادمان فاجعه حلبجه که در محل آمفی تاتر دانشگاه ارومیه برگزار گردید؛ پس از پخش فیلم مستندی از صحنه‌های تکان دهنده اجساد قربانیان این فاجعه؛ گزارشی از روند فعالیت ستاد برگزاری همایش توسط دکتر سوران کردستانی ارایه گردید. سپس مراسم با شعرخوانی دانشجویان و شعرای کرد پیرامون فاجعه حلبجه ادامه یافت. آنگاه گروه سرود جوانان کرد عراقی مقیم نقده به اجرای سرود پرداخت. در خاتمه تنی چند از استادان دانشگاه ارومیه پیرامون تراژدی حلبچه به ایراد سخنرانی پرداختند. این مراسم یک روزه؛ با سخنان دکتر سوران کردستانی و ادای احترام به شهدای مظلوم حلبجه پایان یافت.

نخستین یادمان تراژدی حلبجه در دانشگاه کردستان

یکسال پس از برگزاری نخستین یادمان تراژدی حلبجه در دانشگاه ارومیه؛ بار دیگر پیشنهاد برگزاری دومین یادمان حلبجه در منطقه کردستان از سوی دکتر سوران کردستانی به استاندار وقت کردستان ارایه گردید. پس از کسب موافقت استاندار؛ طرح نخستین یادمان حلبجه در دانشگاه کردستان از سوی دکتر سوران کردستانی تهیه گردید و اعضای ستاد برگزاری از میان جوانان سنندجی غیر دانشجو که غالبا از شاگردان نخستین دوره کلاسهای آموزش زبان کردی بودند؛ انتخاب شدند. این اعضا عبارت بودند از: سرکار خانم مهوش سارایی؛ خانم بیگدار علیپناه؛ آقای شفیع کیمنه‌ای؛ آقای پیمان یاری؛ آقای دکتر گویژه زنگنه؛ … و تنی چند از شاگردان کلاس کردی دکتر سوران کردستانی.

در این همایش عظیم و بی‌سابقه دانشجویان دانشگاه کردستان به ویژه دانشجویان علاقمند به زبان و ادبیات کردی و دیگر اقشار دلسوز و فرهنگدوست سنندج مشارکت فعال داشتند. حتی امر خطیر انتظامات این همایش به سی تن از شاگردان کلاس کردی دکتر سوران کردستانی واگذار شده بود؛ بدین مناسبت نخستین یادمان حلبجه در دانشگاه کردستان را می توان اولین و آخرین همایش خودجوش و مردمی فرهنگدوستان کردستان ایران محسوب نمود…

مهمترین برنامه‌های این یادمان عبارتند بود از: افتتاحیه؛‌ مراسم شعرخوانی شعرای کردستان ایران و عراق؛ سخنرانی امام جمعه حلبجه؛ اجرای نمایش توسط جوانان سنندجی و نیز اجرای چند کنسرت توسط هنرمندان کردستان.

سرانجام مراسم پرسوز و پرشکوه نخستین یادمان حلبجه با حضور متجاوز از سه هزار نفر مدعو؛ در نیمه شب همان روز با پذیرایی و صرف شام پایان یافت. این مراسم با هزینه استانداری کردستان و مشارکت دانشگاه علوم پزشکی کردستان و با صرف هزینه‌ای قریب به هفتصد هزار تومان که ریز مخارج آن هم اینک نیز موجود است؛ در 27 اسفند ماه سال 1372 شمسی از سوی دکتر سوران کردستانی انجام یافت در حالی که نامبرده در قبال انجام این تلاش شش ماهه هیچگونه امتیاز یا تقدیر یا حق‌الزحمه‌ای از هیج کس دریافت ننموده و حتی پس از اتمام مراسم مزبور با عتاب و درشتی و قهر و جفای استاندار وقت نیز مواجه شده است.

دیگر تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل …

عکسهای یادمان حلبجه در دانشگاه کردستان و دانشگاه ارومیه

عکس شماره 1: طرح روی جلد نوار مراسم یادمان حلبجه72 کردستان
عکس شماره 2: تنی چند از اعضای ستاد برگزاری مراسم یادمان حلبجه 72
عکس شماره 3: دکتر سوران کردستانی در مراسم افتتاحیه
عکس شماره 4: دکتر سوران کردستانی و کاک بدرالدین اسقیلی سرپرست گروه روشنبيری لاوان در نقده / دانشگاه ارومیه / نخستین یادمان مراسم حلبجه در استان آذربایجان غربی
عکس شماره 5: گروه سرودخوانان کامیاران
عکس شماره 6: دکتر سوران کردستانی در مراسم شعرخوانی به مناسبت فاجعه حلبجه
عکس شماره 7: چنور سوران کردستانی در مراسم شعرخوانی
عکس شماره 8: روانشاد ژیلا حسینی در مراسم شعرخوانی
عکس شماره 9: یکی از گروههای موسیقی سنندج در مراسم یادمان حلبجه
عکس شماره 10: دکتر گویژه زنگنه و سید علاءالدین باباشهابی و گروه موسیقی وی
عکس شماره 11: گروه دف نوازان سنندجی در مراسم یادمان حلبجه
عکس شمراه 12: یکی از گروههای موسیقی کردستان در مراسم یادمان حلبجه
عکس شماره 13: دو تابلوی یادگار مراسم یادمان حلبجه 72 کردستان
عکس شماره 14: چنور سوران کردستانی در حال قرائت شعری کردی در یادمان حلبجه 72

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + 17 =